Historie: 26 jaar Upstream

In 2021 bestonden we 25 jaar. Hieronder een overzicht van de belangrijkste momenten uit onze geschiedenis.

1996

Upstream werd opgericht als ‘Havanna-Thermos’ op 15 januari 1996. Jip van Leeuwen en Harold Sanches wilden graag een nieuwe ‘gay’ zwemvereniging starten met als doel deel te nemen aan vele zwemwedstrijden. Dit was in voorbereiding op de Gay Games van 1998 die in Amsterdam werden georganiseerd. Ook deden we mee aan de eerste Canal Parade.

1998

Het aantal leden groeid naar 60. Het jaar stond geheel in het teken van de Gay Games, het organiseren van zwemwedstrijden, deelname aan Europese wedstrijden en Songfestival avonden,

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is gaypride3-1024x683.jpg

2000

Homobar Havanna werd overgenomen en omgetoverd tot een heterokroeg. Via een oproep in ons clubblad kwamen 100 voorstellen voor een nieuwe naam binnen.

2001

‘Upstream’ werd met grote instemming de nieuwe naam. Op 1 augustus tijdens ons jaarlijkse zwemtoernooi in Zwembad Oost werd de naam onthuld via posters die uitgerold werden. We werden gesponsord door ‘Van Dobben’ (van de kroketten) wat ervoor zorgde dat de zwemmers niet meer konden zwemmen.

2003

Elk jaar deed Upstream mee met een mooie boot op de Canal Parade en we organiseerden elke Gay Pride een zwemtoernooi met meer dan 100 internationale deelnemers. Ook het synchroonzwemmen kende in die tijd zijn hoogtijddagen. Het Pink Flamingo team werd o.a. gevraagd bij optreden van Frans Bauwer en om sexfeestjes meer diepgang te geven. De ambities van de club reikten tot aan de hemel alsof we een Olympisch team waren. Niets was te gek: kleding, vlaggen, feesten en een grootste boot. Naast de Van Dobben Kroketten konden we ook rekenen op anndere trouwe sponsoren zoals Hallie-van Klooster Makelaardij en Voetzorg+. Ondertussen werden treiterende jongeren in zwembad Noord op afstand gehouden met een bewaker.

2006

Het aantal leden groeide van 100 naar 40. We hadden zelfs een ledenstop. De club groeide uit tot de grootste gay zwemclub van Nederland.

2008

De naam Upstream Girls werd voor het eerst gebruikt. Maar als drags traden de leden al op sinds 1997.

2011

“Het moet vooral leuk zijn!” was het motto terwijl er wat hoofdpijndossiers liepen. Het synchroonzwemmen werd minder populair. En het buitenzwemmen en het triathlon clubje kwamen op.

2012

Het Upstream Bridge clubje start.

2016

De club stond er goed voor, met genoeg uurtjes zwemwater per week, volop actieve leden, goede trainers en leuke sociale activiteiten. De club was aanwezig bij nieuwjaarssbijeenkomsten van het COC, bij de Pride Walks en bij verschillende zwemtoernooien. Het synchroonzwemteam is gestopt.

2019

De Pride Boat is voor het eerst niet meer georganiseerd, het kwam niet rond.

2020

Corona zorgde voor heel veel veranderingen. De zwembaden gingen lang op slot, het Corona-zwemmen werd geintroduceerd, de vergaderingen liepen via Zoom.

2021

Upstream bestaat 25 jaar! In 2020 is een jubileumkalender gemaakt. Lees over het jubileumjaar.